Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

A napsugárzás elleni védelem az építészetben nem csak kényelmi kérdés, hanem energiahatékonysági is.
Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

Fotó: Lancer Square, London, Nagy-Britannia. Alkalmazott rendszerek: MB-70, MB-SR50N, MB-86 ST

Modern megoldások használatával a nyári szezonban jelentősen csökkenthető az épületek hűtésére fordított energia. Ilyen megoldások pl. a külső és a belső redőnyök, a homlokzati zsalúziák, illetve a fokozott hőszigetelésű alumínium rendszerekkel kialakított ajtók és ablakok.

Alacsony energiaigényű épületeknél a déli fekvésű, nagyméretű ablakok beépítésével egyszerűen lehet hasznosítani a napenergiát. A fűtési szezonban elért hőenergia-nyereség viszont semmivé válhat a nyári szezonban, amikor az épületben uralkodó hőmérséklet csökkentése céljából légkondicionálására lehet szükség. Kulcsfontosságú feladat tehát a napfény beáramlásának korlátozása az épület belsejébe bejutó napsugárzás fokozottabb szabályozásával a homlokzat természetes vagy mesterséges leárnyékolása, belső vagy külső redőnyök felszerelése, vagy például a megfelelő ajtók és ablakok beépítése által.

Energiatakarékosság az építészetben, a napfény elleni hatékony védekezésnek köszönhetően

Az ablakok, főként a déli és nyugati fekvésűek, jelentős mennyiségű napsugárzást bocsáthatnak be az épületbe, és emiatt megnő a hőmérséklet a helyiségekben, amit viszont légkondicionáló rendszerek segítségével kell csökkenteni. Ez fokozott energiafogyasztással jár, és ez súlyos gondokat jelent a fokozódó környezettudatosság és az energiafogyasztás kényszerű ésszerűsítése tükrében.

Ezért különösen fontos az olyan modern megoldások használata, mint az Aluprof cég MB-70 rendszerű hőszigetelt alumínium ablakai és ajtói. Ez a magas energiahatékonyságú megoldás, jó hatásfokkal tartja vissza a hőt a különleges termikus betétek és tömítések segítségével. A felhasznált elemektől függően, a rendszer hőátbocsátási tényezőjének értéke 1,5 - 2,39 W/(m²K) közé esik.

Az üvegszállal erősített poliamidból készült közbetétek növelik a profilok merevségét és elősegítik a megfelelő hőszigetelő képesség fenntartását. Ezenfelül, a MB-70 rendszerben speciális, EPDM szintetikus kaucsukból készült kétkomponenses tömítéseket használunk, amelyek öregedésállók és kiváló hőszigetelést biztosítanak. A megoldás másik változata a MB-70HI, amelynek a hőszigetelése lényegesen jobb, mint az alaprendszerek kereteié.

Az ezzel elért alacsonyabb energiafogyasztás segít csökkenteni a üvegházhatású gázok kibocsátását, az új erőművek építése által a természeti környezetben okozott károkat, az energiatermelésből származó kapcsolatos hulladékok mennyiségét, illetve a szénhidrogén-függőséget.

Ikarusz-ház, Varsó, Lengyelország Alkalmazott rendszerek: MB-70, MB-77HS, MB-SR50N

A napsugárzás elleni védelem hatása az épületek használóinak életminőségére

A napsugárzás elleni megfelelő védelem lényeges hatással van az épületek használóinak életminőségére. Ez teszi lehetővé a belső térbe bejutó napfény mennyiségének szabályozását, így az optimális hőmérséklet fenntartását, és a forró napokon megakadályozza a helyiségek túlmelegedését. A vakító csillogások és visszatükröződések korlátozásával a vizuális komfort javulásához is hozzájárulhat. Továbbá, a napfény ellen védő rendszerek a légkondicionálás igényének csökkentésével is megtakaríthatnak energiát. Mindez növeli az épület használóinak a komfortját, és javítja az életminőségüket.

Alkalmazott rendszerek: SKB STYROTERM

Modern építészeti dizájn-elem

A napfény ellen védő rendszerek, mint a redőnyök, zsalúziák vagy árnyékolók nem csak egyszerűen funkcionális megoldások a túlzott napsugárzás ellen. A modern építészeti dizájnban az épület esztétikájának fontos elemei. Az anyagok, formák és színek sokféleségére tekintettel látványosan kiegészíthetik az egész tervet, kihangsúlyozva annak egyedülálló jellegét. A megfelelően megválasztott és felszerelt elemek modernné, elegánssá varázsolják az épületeket, és ezzel az architektúra integráns részévé válnak.

Időtlen eleganciát és praktikusságot egyesítenek magukban a külső redőnyök, amelyek felszerelését már a tervezés szakaszában érdemes figyelembe venni. Semmi sem akadályozza azonban, hogy egy már meglévő épületre szereljük fel azokat. Az áthidaló szerkezetektől a süllyesztett és adaptációs rendszereken át a felsőtokos redőnyökig — a fenti megoldások mindegyike egyedi jellemzőkkel tudnak hozzájárulni az épület esztétikájához és funkcionalitásához. A rendelkezésre álló rendszerek széles választékának, a burkolatok sokféleségének és a gazdag színválasztéknak köszönhetően a redőnyök a gyakorlatlan szem számára észrevehetetlen szerény kiegészítők, de akár az épületnek egyedi jelleget nyújtó hangsúlyos elemek is lehetnek.

A homlokzati zsalúzia viszont olyan megoldás, amely a redőnyöktől eltérően a lamellák állásszögének a változtatásával szabályozza a bejutó fény mennyiségét. A homlokzatra felszerelt zsalúzia állítható lamellái visszaverik a napfényt, ezzel csökkentik a belső tér felmelegedését.

Alkalmazott rendszerek: SkyFlow SZF/P

Let’s build a better future

A modern építészet a napfény ellen védő különféle rendszerek integrálásával olyan, energetikailag hatékony, intelligens épületek építésére törekszik, amelyek a fejlett irányítási rendszereknek köszönhetően képesek alkalmazkodni a változó időjárási feltételekhez. Ilyen megoldások alkalmazása nem csak az életet teszik kényelmesebbé, hanem a szellőztetési-légkondicionálási költségeket is csökkentik, ami kisebb CO2 kibocsátást és energiafogyasztást jelent, támogatva ezzel a klímaváltozás elleni harcot.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.

ALUPROF HUNGARY KFT.

2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

Kapcsolódó cikkek

Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

A napsugárzás elleni védelem az építészetben nem csak kényelmi kérdés, hanem energiahatékonysági is.

Gurulós állványok felhasználási módjai

Gurulós állványok felhasználási módjai

A gurulós állványok olyan jól bevált eszközök, melyek jelentősen megkönnyítik a magasban végzett munkákat.