10 hét alatt 10 házat nyomtattak Kenyában

A 3D nyomtatás egyik újabb sikere.
10 hét alatt 10 házat nyomtattak Kenyában

Komoly fejlődés látható a 3D nyomtatás világában, de a nagy áttörésre továbbra is várni kell. Ennek különféle okai vannak, de amíg a technológia fejlődése eljut arra a szintre, ahol a jelenlegi akadályok már nem okoznak számára problémát, addig is reményteli minden újabb elkészült sikeres projekt.

Ennek legújabb példája a Kenyában, a Kilifi nevű településen létrehozott 10 házé. Komoly befektetők állnak a projekt mögött, ami jelenleg a legnagyobb teljes nyomtatott fejlesztésenk szmít a világon. A 14Trees átlagosan heti egy házat nyomtatott ki 10 hét alatt, 2022 októbere és 2023 januárja között. A leggyorsabb esetben 18 óra alatt sikerült elkészíteni egy teljes házat a nyomtatónak.

A házak közül hat darab 76 négyzetméter alapterületű lett, négy pedigé56 négyzetméteres. A kisebb házak ára 28 680 dollárnál kezdődik, a nagyobbak valamivel több mint 39 000 dolláros alapárral indulnak. A vállalatnak köszönhető a világ első nyomtatott iskolája is, de afrikai projektjeik ezzel nem értek véget, ahogy a kenyai példa is mutatja.

A cég vezetése úgy véli, hogy egyszerre több szempontból is előnyös a nyomtatási eljárás alkalmazása. Ezek egyike, hogy roppant gyorsan készülnek a házak, ebben az esetben 10 hét alatt 10 darab. A költséghatékonyság is fontos szempont volt számukra a megvalósításkor, amit nem csak a kivitelezés alacsony kiadásai mutatnak, hanem az elkészült házak eladási árai is. Mindemellett fontos volt számukra, hogy egy környezetbarát megoldást alkalmazzanak, és mivel kevesebb alapanyagot használtak, a bolygó erőforrásainak csak kisebb részét vették igénybe, mint egy hagyományos építkezés során tették volna, ráadásul a CO2-kibocsátás akár 70%-kal is csökkenthető a hagyományos építési módszerekhez képest.

A megyében összesen 52 házat terveznek létrehozni, és ahogy a jelen példa is mutatja, ez 10-15 házas tételekben tervezik. Ehhez egy saját fejlesztésű nyomtatási anyagot használnak, amit cég üzemében gyártanak.Kapcsolódó cikkek

Így változtatja meg a technológia az építőipart

Hogyan változtatja meg a technológia az építőipart?

Az átalakulás már zajlik, de mit várhatunk a jövőben?

Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

A napsugárzás elleni védelem az építészetben nem csak kényelmi kérdés, hanem energiahatékonysági is.