Az építőipar következő évtizedeinek trendjei

Az építőiparnak is megvannak a maga trendjei, néhány ezek közül akár évtizedekre is szólhat.
Az építőipar következő évtizedeinek trendjei

A jelenlegi gazdasági helyzet, a globális világfolyamatok együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy az építőiparban is követhetetlen árakkal találkozunk. Mindez sokszor vonzó az emberek számára, de a szakképzetlen munkaerő a legtöbbször kontármunkát végez, míg a kellő szaktudással rendelkező szakemberek sokaknak megfizethetetlenek. Éppígy az alapanyagárak, a minőségi elérhetetlen, míg a silány használhatatlan. Mindenesetre ez nem egy állandó állapotot mutat, hiszen némi javulás várható, fokozatosan pedig visszatér a normális állapot, ha az előrejelzések beválnak. Amíg viszont mindez bekövetkezik, nézzük,milyen trendek várhatóak a folyamatosan változó ágazatban.

Az égig törő épületek

Elég csak egy pillantást vetnünk a városokra, és azonnal konstatálhatjuk, hogy az újonnan épülő épületek egyre csak az ég felé törnek. Ez a tendencia nem akar lassulni, így lassan érdemes lesz hozzá szoktatni a szemünket ehhez a látványhoz, hiszen várhatóan a jövőben akár mintegy minivárosként funkcionálnak majd ezek az épületek. A különböző emeleteken találkozhatunk élelmiszerüzletekkel, mozival, színházzal, sportpályákkal, irodákkal és lakóterekkel is.

Új alapanyagok

Ahogy az épületek is egyre magasabbá válnak, úgy kell növekednie az ellenálló képességüknek is. Ehhez egyre erősebb alapanyagok szükségesek. A jövő építőanyagainak egy része még nem is létezik ma, de a kereslet kínálatot szül, így nem kell sokat várnunk rájuk.

A környezetért, a környezet ellen

Az emberek által teremtett környezet vezetett a klímaváltozáshoz, ami viszont egyre inkább olyan környezetet teremt, amihez az ember kénytelen alkalmazkodni. Mindez azt jelenti, hogy a természeti csapásokkal szemben is ellenálló épületeket kell létrehozni, ami nem csak szerkezetileg, de alapanyag tekintetében is kihívás jelenleg, de nem így a következő évtizedekben.

Kapcsolódó cikkek

3d-nyomtatas-az-epitoiparban

Miért nem elterjedtebb a 3D nyomtatás az építőiparban?

Gyorsan fejlődő technológia, mégsem túl gyakori.

Építkezés menete lépésről-lépésre

Építkezés menete lépésről-lépésre

Egy családi ház építése életünk legnagyobb vállalkozása és nem csak anyagi szempontból.