Miért nem elterjedtebb a 3D nyomtatás az építőiparban?

A széles körű alkalmazásra várni kell.
3d-nyomtatas-az-epitoiparban

Egyre népszerűbb, de korántsem a legnépszerűbb építési eljárás a 3D nyomtatás. A gyors és hatékony módszerrel szemben még mindig a hagyományos technológiákat alkalmazzák az iparban. Ennek elsődleges oka, hogy bár nyomtatással gyorsan és egyszerűen előállíthatóak az épületek, az ehhez felhasználható anyagok választéka sokkal csekélyebb, mint a hagyományos változatok esetében.

Az igaz, hogy a 3D nyomtatás számos különféle anyaggal dolgozik, viszont az építőiparban ezeknek csak töredéke alkalmazható. Egy nagyobb állóképességű, magasabb szilárdságú acélszerkezetet például egyelőre lehetetlen ilyen módon előállítani. A másik jelentős problémát a méretek jelentik, hiszen bár ma már egész házakat képesek nyomtatni a hozzáértők, de mégis sokkal korlátozottabb a felhasználás, hiszen szabott építőelem nagysággal rendelkeznek ezek a gépek.

Lássuk be, ez a két pont már önmagában elég akadályt jelent, hiszen az építőiparban az alapanyag és az építőelemek nagysága több,mint meghatározó fontossággal bír. Ha mindez nem volna elég, van egy olyan harmadik pont is, ami szintén kifejezetten fontos és nem elhanyagolható része az iparágnak. Ez pedig nem más, mint a szabályozások, valamint a követelmények, amik a szerkezetek kialakítására vonatkoznak. A szigorú előírások sokszor elgáncsolják a 3D nyomtatás lehetőségét, így ez is egy olyan akadály, amit a jövőben le kell küzdenie ennek a technológiának.

Végezetül nem elhanyagolható tényező az sem, hogy milyen költségekkel jár egy ilyen eszköz használata. A 3D nyomtatás nem olcsó mulatság, és bár az építkezés sem az, és egyre inkább nem az, még mindig van különbség. Az építőiparban elszálló alapanyagárak nem okoznak senkinek újdonságot. De éppígy az sem, hogy egy 3D nyomtató beszerzése komoly kiadásokkal jár, ráadásul a szükséges felhasználható anyagok ára sem olcsóbb sok esetben a hagyományos változatoknál. A 3D nyomtatás tehát egy nagyon előremutató, de fejlődő eljárás, aminek elterjedéséhez még sok akadályt és korlátot kell leküzdeni.

Kapcsolódó cikkek

Gurulós állványok felhasználási módjai

Gurulós állványok felhasználási módjai

A gurulós állványok olyan jól bevált eszközök, melyek jelentősen megkönnyítik a magasban végzett munkákat.

Így változtatja meg a technológia az építőipart

Hogyan változtatja meg a technológia az építőipart?

Az átalakulás már zajlik, de mit várhatunk a jövőben?

Építkezés menete lépésről-lépésre

Építkezés menete lépésről-lépésre

Egy családi ház építése életünk legnagyobb vállalkozása és nem csak anyagi szempontból.