Hogyan változtatja meg a technológia az építőipart?

Az építőipar sem marad érintetlen, ha a technológiáról van szó. Tehát ktségtelenül sok szempontból átalakul majd,egészen a tervezéstől és a vizualizációtól kezdve magáig az építésig vagy éppen a háttérben zajló projektmenedzsmentig. De nézzük meg kicsit közelebbről, hogy mik is azok a technológiák, amik hatására nagyobb változások zajlanak.
Így változtatja meg a technológia az építőipart

Az egyik ezek közül az épületinformációs modellezés (BIM): A BIM egy épület fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális ábrázolása. Az építészek a BIM-szoftvereket az épületek 3D-s modelljeinek létrehozására használják, amelyek segítségével különböző forgatókönyvek szimulálhatók, de mindeközben elemezhető az épület teljesítménye is, természetesen mindez azelőtt történik, hogy maga az épület megépülne.

Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR): Ahogy az élet számos területén, úgy az építészetben is egyre komolyabb szerep jut ezeknek a technológiáknak. Az építészek ma már VR és AR segítségével vizualizálva vizsgálhatják meg a terveket, amiket alkottak, mindezt olyan környezetben, amilyet csak beprogramoztak hozzá. Roppant praktikus, hiszen lehetővé teszi az alkotók számára, hogy kipróbálják a terveiket, és tapasztalataik alapján változtassanak azokon.

A 3D nyomtatás: A 3D nyomtatás sok szempontból még fejlődően lévő technológia, másfelől viszont már most látszik, hogy a bonyolult és összetett épületelemek létrehozásában komoly szerepük lesz a jövőben, amivel gyakorlatilag forradalmasítják az ipart, ráadásulmindezt úgy, hogy közben csökken a hulladék mennyisége is.

A felhőalapú számítástechnika szintén egy már ismert dolog, és már a jelenben is remekül működő módszer arra, hogy felgyorsuljanak az építési folyamatok. A felhőalapú projektmenedzsment-eszközök ugyanis lehetővé teszik az építészek számára, hogy a világ bármely pontjáról együttműködjenek a távolban dolgozó építési munkákat kivitelező csapatokkal, illetve az ügyfelekkel. Ez természetesen a tervezési fájlokhoz és információkhoz való könnyebb hozzáférést is jelenti.

Kapcsolódó cikkek

WPC Deck – a kompozit burkolatok szakértője

WPC Deck – a kompozit burkolatok szakértője

A WPC Deck a kompozit burkolatok specialistája – és garantálja a minőséget!

3d-nyomtatas-az-epitoiparban

Miért nem elterjedtebb a 3D nyomtatás az építőiparban?

Gyorsan fejlődő technológia, mégsem túl gyakori.