Az építőipar veszélyeinek kiküszöbölése

Vannak olyan speciálisan az iparágra jellemző kérdések, amikkel a szakmában dolgozóknak foglalkoznia kell.
Az építőipar veszélyeinek kiküszöbölése

Az építőiparban sok olyan tényező dolgozik, melyek miatt nem könnyű általános biztonsági és az egészséget óvó rendszereket kialakítani. Ilyen például az olcsó munkaerő használata, az időszakos munkaerő alkalmazása, a környezeti feltételek, a szabadtéri munkavégzés, vagy akár a folyamatosan változó munkaterületek is. És bár számos módon igyekeznek kialakítani a biztonsági kultúrát, mégis vannak olyan kérdések, amikről érdemes szót ejteni. Az alábbiakban ezek közül az egyik legfontosabbal, a munkaerő oktatásával foglalkozunk.

A munkaerő oktatása

A biztonságos munkavégzéshez jóval több dologra lesz szüksége a munkavállalóknak egy védősisaknál. Először is nagyon fontos, hogy értsék és tisztában legyenek a munkájukkal járó veszélyekkel, és ne csak a munkaterületen, egy éles helyzetben ismerjék ezeket fel. Mivel az iparban sokszor alkalmaznak olyan munkavállalókat, akik csak időszakos feladatokat látnak el, az átmeneti munkavégzés miatt sok esetben nem rendelkeznek kellő felkészültséggel, sem a munkájukkal járó veszélyek ismeretével.

Ez is jól példázza, hogy mennyire fontos, hogy a szakemberek biztosítsák a megfelelő oktatást ahhoz, hogy a kellő ismeretekkel és készségekkel rendelkező munkavállalók dolgozzanak csak ezen a területen. Fontos, hogy ismerjék azokat a gyakori veszélyforrásokat, amik rájuk leselkednek, de éppígy azt is tudniuk kell, hogy miként reagáljanak egy éles helyzetben. A leggyakoribbak az esésveszély, a beakadás, beszorulás, de például az áramütés is ide tartozik. De nagyon fontos az is, hogy mivel gyakran előforduló helyzet, hogy a nap egyik felét az egyik, a másik felét egy másik építkezésen töltik a munkások, hogy mindkét terep körülményeit ismerjék.

A körülmények megismerésének egyik legjobb módja, ha a vezető eligazítást tart a munka előtt. Elég egy 10-15 perces felkészítés azzal kapcsolatban, hogy mi várható az adott területen, de ezek elmaradása akár emberek életébe is kerülhet.

Kapcsolódó cikkek

Építkezés menete lépésről-lépésre

Építkezés menete lépésről-lépésre

Egy családi ház építése életünk legnagyobb vállalkozása és nem csak anyagi szempontból.

Az építőipar következő évtizedeinek trendjei

Az építőipar következő évtizedeinek trendjei

Divatok jönnek és mennek, de vannak maradandó változások is.