Néhány alapvető tipp a konyha professzionális kialakításához

Nem csak mesterszakácsoknak!
Néhány alapvető tipp a konyha professzionális kialakításához

Álmaink konyhájának kialakításakor az első és legfontosabb, hogy mielőtt belevágnánk, rajzoljunk, álljunk neki megtervezni. Ha ugyanis csak hirtelen belecsapunk a megvalósításba a félig felvázolt elképzeléseinkkel, annak az lesz a vége, hogy egy nagy csomó olyan holmi is a konyhánkban köt ki, amire nincs szükségünk, viszont legalább ennyi fontos dolog hiányzik majd. Gondolkodjunk tehát színben, funkcióban, a szokásainkon, nem utolsó sorban formában -- legyen célunk, ami felé haladunk. A konyhabútor komoly beruházás, fontos jól választani, hiszen egy alaposan meghozott döntés akár évtizedekig elégedettséggel tölt majd el.

Nem csak szép, hasznos is

Sokan szeretnék, ha a lakásuk úgy festene, mint a legújabb lakberendezési magazinok címlapfotóin szereplő otthonok. Ehhez nem kell feltétlenül szakértőnek lennünk, elég néhány részletre odafigyelni. A konyha fontos eleme az életterünknek, ráadásul azok számára, akik rendszeresen főznek, nagyon gyakran használatban is van. Egyszerre kell tehát olyan helynek lennie, ahol jó lenni, de jól használhatóak az elemei is. Stílusos és okos?! Ezt legegyszerűbben a megfelelő konyhabútor kiválasztásával érhetjük el, hiszen a funkcionalitásnak ez az elsődleges terepe.

Mint a profik

A személyes stílus mellett vannak tehát olyan alapok, amik sokat számítanak a használat során. Ezek a következők:

Anyagok: Használjunk tartós és könnyen tisztítható anyagokat a munkalapokhoz, a burkolatokhoz és a padlóburkolatokhoz, ezzel megkönnyítjük a saját dolgunkat, hiszen könnyebb lesz karbantartani a területet.

Az ergonómia itt is fontos: Vegyük figyelembe a tér ergonómiáját, például a konyhabútor munkalapjainak magasságát, a készülékek és a mosogató elhelyezését, hogy a konyha kényelmesebb és felhasználóbarátabb legyen.

Nyitott polcok: Ugyan kifejezetten népszerűek a zárt polcrendszerek, érdemes elgondolkodni a nyitott változatok használatán is, hiszen ezekkel rétegezhetjük a teret, valamint könnyebben hozzáférhetővé tehetjük azokat az alapanyagokat, amiket sűrűn használunk.

Végső soron az ideális konyha kialakításának nyitja a stílus és a funkció közötti egyensúly megteremtésében rejlik.

Ha segítségre szorulsz a konyhád megtervezésében, érdemes kilátogatni a Konyhabútor kiállításra, minden évben februárban!

Kapcsolódó cikkek

Konyhabútor-előlapok

Konyhabútor-előlapok

A konyhabútor-előlapok fontos szerepet játszanak a konyha stílusának kialakításában. Az akrilfrontok egyre népszerűbb választásnak számítanak, köszönhetően tartósságuknak, karcállóságuknak és könnyen tisztíthatóságuknak.