Építkezés menete lépésről-lépésre

Egy családi ház építése életünk legnagyobb vállalkozása és nem csak anyagi szempontból.
Építkezés menete lépésről-lépésre

Végigvinni az egész projektet nagy kihívást jelent minden résztvevő számára, mint lelki, mind fizikai síkon. Természetesen ez nem szabad, hogy elriasszon bennünket az építkezéstől, hiszen építtetők milliói vannak már túl az otthonuk felépítésén.


Családi ház építésének részletei

A továbbiakban eláruljuk, hogyan zajlik egy építkezés.

1. Az épület helyének pontos meghatározása

Az alaprajz elhelyezése a telken. Kétféle módon végzik, először durván jelölik ki, amit mésszel végeznek, majd pontosan kijelölve véglegesítik.

2. A ház alapjával szemben támasztott követelmények

● Az egész épület teljes terhelését el kell bírnia.

● A nedvességgel szemben legyen ellenálló, a talajból szivárgó víz nem szabad, hogy bejusson az épület szerkezetébe.

● A hőszigetelés megfelelő legyen, mind a hőhidak elkerülése, mind pedig a páralecsapódás meggátolása és ezzel a penészesedés elkerülése érdekében.

3. Alap kiásása ( földmunkák ) és betonozás.

A szakemberek kiássák az alapot a szükséges mélységben, a kiásott földre később még szükség lesz, nem kell elvitetni. Betonozás előtt, még elhelyezik a vízvezeték rendszer alapelemeit, a szennyvízcsatorna és a bejövő víz védőcsöveit. Ezután következhet a betonozás.

4. Zsaluzás, a kiásott föld visszatöltése, az aljzatbetonozás

A földfelszínen kezdődik a zsalukövek elhelyezése, amelyeket kiöntenek betonnal, a kiásott földet visszatöltik a ház alapjának belső részébe erre egy négyzetrácsos vasalatot raknak majd betonozzák.

5. A falak építése

A falazás során az építőelemeket közelebb helyezik a beépítési helyükre, majd az első fázisban megépítik a falakat addig, amíg a nyílászárók helyét és alakját ki kell alakítani, felső részükhöz áthidaló elemeket építenek be. Majd a falak tetején betonkoszorút alakítanak ki, amelynek a feladata, hogy a tető irányából érő terheléseket eloszlassa a téglafalon.

A minőségi téglafal érdekében ne használjunk fél téglát, a falsarokban a fokozott terhelésnek kitett helyekre csak egész téglát alkalmazzunk. Csak megegyező hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezzen a tégla és a habarcs, különben hőhidak keletkeznek és gyengül a fal hőszigetelése.

6. Ácsmunka, avagy a tetőépítés, cserepezés

A terveket követve elkezdődik a tető felrakása. Nagyon fontos része a tető az épületnek, hiszen védelmet nyújt az időjárás hatásai ellen, így óvja az épület szerkezeti elemeit, belső tereit, minősége nagyban befolyásolja az épület élettartamát. A cserép stílusának összhangban kell lenni a többi résszel, a héjazat védi az épület elemeit a portól, a csapadéktól és a naptól.

Napjainkban amikor a környezetvédelem egyre égetőbbé válik, ideális rendszerben olyan házakat kellene építeni, amelyeknek az energiaigénye minél jobban közelít a nullához. Ez az egyik ilyen technika a thermo block házak építése, amelyek közel nullás energiaigényűek. A thermo block ház ára megtekinthető a Kreatív Otthon Stúdió honlapján, ahol minden információhoz hozzájuthatunk egy ilyen ház építésének folyamatával kapcsolatban.

Összegezve

Életünk legnagyobb beruházása egy családi ház felépítése. Részletről részletre lépésenként építjük, építtetjük fel, de még így is nagy kihívást jelent minden résztvevő számára.

Kapcsolódó cikkek

Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

Modern építészet, hatékony védelmi módszerek a napsugárzás ellen

A napsugárzás elleni védelem az építészetben nem csak kényelmi kérdés, hanem energiahatékonysági is.

3d-nyomtatas-az-epitoiparban

Miért nem elterjedtebb a 3D nyomtatás az építőiparban?

Gyorsan fejlődő technológia, mégsem túl gyakori.

Az építőipar következő évtizedeinek trendjei

Az építőipar következő évtizedeinek trendjei

Divatok jönnek és mennek, de vannak maradandó változások is.